čtvrtek 18. května 2017

téma: čápi

 Nějak přišla řeč na čapí hnízda a tak jsme doma improvizovali.  Hnízdo i vajíčka z polystyrenu jsme využili z velikonočních zásob, žížalky na krmení z chlupatých drátků.


během jednoho dne Vilík zjistil že:
- odlétají na zimu většinou do Afriky kde je mnohem tepleji
- váží skoro stejně jako 3 krabice mléka
- na jaře se vrací zpátky do svého hnízda, kde se potkává samička se samečkem
- dorozumívají se klapáním zobáků, často hlavu zaklání a míří zobákem vzhůru
- hnízda bývají vysoko (komíny, sloupy, střechy, stromy,..)
- čápi snesou 2-7 vajec, střídají se a sedí na nich zhruba měsíc 
- žerou žížaly, krtky, žáby, hmyz, ..


Na Wikipedii jsem našla úžasný zvuk klapání čapího zobáku.. naše děti byly uplně u vytržení! :)


pokud se chcete podívat, jestli není ve vašem okolí hnízdo čápa, zkuste tuto mapu http://cap.birdlife.cz/mapa


Žádné komentáře:

Okomentovat